5 błędów w urządzaniu kuchni
Zalecenia
Projektowanie kuchni to zadanie, które wymaga dokładnego przemyślenia i zaplanowania prac, aby stworzyć przestrzeń, która będzie wygodna i estetyczna przez wiele lat. Jest to pomieszczenie narażone na działanie wielu szkodliwych czynników, takich jak wilgoć, wysokie temperatury czy substancje mogące powodować plamy. Kuchnia to także miejsce, którego wykończenie jest pracochłonne i zazwyczaj nie najtańsze. Warto więc dołożyć wszelkich starań, aby efekt końcowy mógł cieszyć nas przez lata w nienaruszonym stanie. Urządzając kuchnię, można popełnić jednak błędy, mogące mieć negatywny wpływ na komfort użytkowania. Oto 5 najpopularniejszych!
- Niewłaściwe rozmieszczenie stref roboczych
Kuchnia powinna być podzielona na strefy: przechowywania, gotowania/pieczenia i zmywania. Niezastosowanie zasady trójkąta roboczego może prowadzić do chaotycznej, niewygodnej pracy w kuchni. Aby tego uniknąć, lodówka, zlew i kuchenka powinny być rozmieszczone w taki sposób, by tworzyły optymalny trójkąt, a odległości między nimi były odpowiednie (od 120 do 270 cm). Blaty robocze pomiędzy strefami zapewnią optymalną ilość miejsca do wszelkich prac. - Niewłaściwe oświetlenie
Niedostateczna liczba źródeł światła lub ich złe rozmieszczenie sprawia, że kuchenne prace stają się niekomfortowe. Dobrze zaprojektowane oświetlenie powinno obejmować światło ogólne, które równomiernie oświetla całą kuchnię oraz oświetlenie zadaniowe, skierowane na blaty robocze. Dodatkowo warto rozważyć oświetlenie dekoracyjne, które doda przestrzeni charakteru i będzie współgrać z resztą wystroju. - Niedostateczna ilość miejsca do przechowywania
Zbyt mało szafek czy regałów lub ich nieefektywne zagospodarowanie prowadzi do bałaganu i trudności w utrzymaniu porządku. Warto zainwestować w praktyczne rozwiązania, takie jak szuflady z pełnym wysuwem, organizery czy szafki narożne z obrotowymi półkami, które zmaksymalizują dostępność przestrzeni. - Brak wystarczającej powierzchni roboczej
Zbyt mały blat roboczy utrudnia przygotowywanie posiłków i sprawia, że kuchnia staje się niewygodna. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie półwyspu lub wyspy kuchennej, które zwiększą powierzchnię roboczą (a także mogą pełnić funkcję wygodnego stołu). Warto rozważyć także wysuwany blat czy rozkładany stół, który zapewni dodatkowe miejsce do pracy czy spędzania czasu z bliskimi.
Zobacz także: Wyspa kuchenna - praktyczny element w nowoczesnej kuchni - Wybór nieodpowiednich materiałów, z których wykonane są elementy wyposażenia kuchni
Może to prowadzić do szybkiego zużywania się powierzchni lub czasochłonnej pielęgnacji, a nawet kosztownych napraw i remontów. Warto zainwestować w materiały trwałe i łatwe do czyszczenia, takie jak konglomerat kwarcowy, spiek wielkoformatowy czy kompozyt mineralno-akrylowy. Unikaj materiałów, które łatwo jest zarysować, zabrudzić oraz takich, które nie są odporne na wilgoć i wysokie temperatury.
Kuchnia przez wiele osób jest uważana za serce domu. Warto więc poświęcić jej nieco więcej uwagi, aby efektem naszych starań było wygodne, funkcjonalne i estetyczne wnętrze, w którym chce się przebywać.
Poszukujesz materiału, który spełni Twoje oczekiwania? Skontaktuj się z nami! Doradcy Architype pomogą Ci dobrać najlepsze rozwiązania, a także udzielą cennych wskazówek w zakresie urządzania wnętrz.
Zobacz także: 5 błędów w urządzaniu łazienki