Wygodne blaty kuchenne dla całej rodziny
Zalecenia
Jak łatwo jest zakłócić harmonię i komfort w kuchni, gdy blat kuchenny jest tak mały, że nie można swobodnie kroić produktów, nie uderzając się łokciem o najbliższą szafkę. To oczywiście dowcip, ale w każdym dowcipie jest ziarnko prawdy.
Jak prawidłowo wybrać rozmiar blatu?
Metodą prób i błędów, obserwacji i analizy ergonomiści obliczyli jeden z głównych parametrów funkcjonalnego blatu - jego długość.
Za wygodną powierzchnię roboczą uważa się wolny odcinek o długości co najmniej 100 cm.
To wystarczająco, aby wyłożyć produkty, pokroić mięso i zdjąć garnek z kuchenki.
Często część powierzchni kuchennej jest podzielona przez płytę grzewczą, powoduje to podział blatu roboczego, co nie jest zbyt wygodne. Trzeba spróbować przesunąć płytę grzewczą na krawędź. Nie należy jednak umieszczać płyty grzewczej blisko ściany; odległość od ściany do płyty grzewczej powinna wynosić co najmniej 10 cm.

Jak zwiększyć powierzchnię blatu roboczego?
- Nawet jeśli w kuchni jest dużo miejsca na stół, można zaprojektować dodatkowy wysuwany blat roboczy na wypadek, gdyby goście mieli ochotę na mały posiłek.
- Można zwiększyć powierzchnię blatu, zastępując standardową powierzchnię do gotowania bardziej wąską. Zmniejszenie liczby palników jest rozwiązaniem odpowiednim nie tylko dla kawalerów, ale także dla wielu rodzin z dziećmi. Nie jest to jednak opcja dla osób, które lubią gotować.
- Parapet w kuchni – jak go prawidłowo zaaranżować? Zmieniamy go na blat i powiększamy przestrzeń roboczą.
- Przenieśmy zlewozmywak bliżej do okna - ta metoda sprawdza się w kuchniach z głębokimi glifami okiennymi.
